Zadania Wydziału Kontroli
ZADANIA WYDZIAŁU KONTROLI
Zadania określone w ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych (tekst jednolity; Dz. U. z 2019 r., poz. 2178 - z późniejszymi zmianami):
- nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych, a w szczególności:
- kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w produkcji i obrocie. w tym wywożonych za granicę,
- kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przywożonych spoza państw członkowskich Unii Europejskiej oraz spoza państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA),
- dokonywanie oceny i wydawanie świadectw w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,
- kontrola żywności w rolniczym handlu detalicznym;
- kontrola warunków składowania i transportu artykułów rolno-spożywczych,
- nadzór w zakresie jakości handlowej określonej przepisami Unii Europejskiej odnoszącymi się do: mięsa drobiowego, jaj, tusz wieprzowych, tusz wołowych, tusz innych zwierząt, mięsa pochodzącego z bydła w wieku do 12 miesięcy,
- wydawanie zwolnień dot. znakowania jaj przeznaczonych do przetwórstwa bezpośrednio z miejsca produkcji.